Midwinterhoorn van chocolade steelt de show op kerstfestijn Eibergen

Op 14 December 2014 stond het volgende artikel in de Tubantia.

EIBERGEN - Praktisch geen plaats zónder kerstmarkt, in het weekend anderhalve week voor kerst. Die in Eibergen is dit jaar kerstfestijn genoemd. Aan de markt is een programma gekoppeld waarbij elk uur een ander 'plein' in de schijnwerpers staat. Maar in de praktijk zoekt het publiek zijn eigen weg, gelokt door wat het ziet, ruikt of hoort.Als het om de klanken van advent, kerst en winter gaat, stelen midwinterhoorns de show.

Leden van de Midwinterhoorngroep Eibergen en liefhebbers uit andere Achterhoekse plaatsen blazen bij toerbeurt het traditionele 'loopje' natuurtonen. De blazers zorgen voor sfeer, maar maken ook gericht reclame voor de Eibergse midwinterwandeling van zondag 21 december.

Chocolade
Op zoek naar een winterse tractatie zijn de midwinterhoornblazers in contact gekomen met chocolatier Hans Hulshof, en die is de uitdaging aangegaan om een midwinterhoorn van chocolade te maken. "Een wereldpremière!", roept voorzitter Gerrit Hazewinkel enthousiast op straat, als Hulshof aan De Hagen de hoorn voorzichtig aan de mond zet. Hans Hulshof geeft het instrument na een voorzichtige eerste toon over aan Han Klein Willink. Die verzorgt binnen de 'club' jaarlijks de technisch-muzikale trainingen. Moeiteloos krijgt Klein Willink de gangbare melodie uit de chocoladehoorn. Toch lijken omstanders opgelucht te reageren: de hoorn zal qua klank het traditionele houten instrument niet verdringen.

Titel Han Klein Willink (l) en Hans Hulshof met de chocolade-midwinterhoorn.

Fotograaf Jan Houwers

Bron: Tubantia