Vier tonen zijn al heel mooi”

Sinds vorig jaar maakt het Midwinterhoornblazen deel uit van immaterieel cultureel erfgoed. Reden te meer voor Jan Schelfhorst om ook dit jaar weer cursussen te geven in het blazen op de midwinterhoorn. Vanwege het grote succes vorig jaar wordt er dit jaar ook weer een cursus midwinterhoornbouwen gegeven.

“Je moet heel wat oefenen om geluid uit een midwinterhoorn te krijgen”, vertelt Jan Schelfhors

Midwinterhoorn cursus

t, die zelf al vanaf het begin bij de Beeklustbloazers actief is. “Zeker nu het midwinterhoornblazen op de cultureel erfgoedlijst is geplaatst is het belangrijk om nieuwe blazers op te leiden om de traditie in stand te houden.” zegt Jan. Hij geeft daarom ook dit jaar ook weer cursussen midwinterhoornblazen en bouwen.

1. Cursus Midwinterhoornblazen voor beginners en gevorderden. Op de cursus wordt aandacht besteed aan de techniek van het blazen en de melodie ( de Oale roap ) die geblazen wordt. De beginners moeten ten minste 3 tonen, in verschillende variaties, beheerst kunnen blazen. De gevorderden moeten tijdens de te houden toets avond ten minste 4 tonen in verschillende variaties beheerst kunnen blazen. Voor cursisten die zelf nog geen goede hoorn hebben, is er een leenhoorn beschikbaar.

De cursus zal worden gehouden op de volgende data en tijden. Di. 4-Nov./ di. 11-Nov./ di.-18 Nov./ di. 25 -Nov. steeds van 19.00 uur tot 21.00 uur. Op do. 27 Nov. Aan het eind van de cursus zal een theorie-toets en een praktijk-toets moeten worden afgelegd voor een deskundige jury. Het uitreiken van een certificaat zal aansluitend hierna plaatsvinden.

Aan het begin van de cursus zal er een map met de nodige info over het Midwinterhoornblazen worden uitgereikt. De cursuskosten zijn € 125,00 incl. koffie/thee.

2. Cursus Bouw van een Midwinterhoornblazen. Deze cursus zal voor de tweede keer worden gehouden, vanwege het grote succes vorig jaar. De cursus heeft als doel zoveel mogelijk zelf een goede hoorn te gaan bouwen. Daarvoor zal er, voor zover mogelijk en/of gewenst, goed hout beschikbaar worden gesteld. Mondstukken zullen er beschikbaar zijn. De cursist moet wel in staat zijn ook zelf een goed mondstuk te kunnen maken. De cursus zal worden gehouden op de volgende data en tijden bij G. Companjen Harmsenweg 8 7671 GK Vriezenveen: Za. 25-okt./ Za. 1-nov./ Za. 8-nov./ Za. 15-nov./ Za. 22-nov. 2014.De tijden zullen van 09.00 uur tot 11.30 uur zijn.

Er zal een info-map met belangrijke gegevens aan de cursisten worden uitgereikt. De cursuskosten zijn € 165,00 incl. koffie/thee. De cursusleider is Jan Schelfhorst . Voor vragen en aanmelding. Tel. 0546-868780/ 06-22229607 E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.